Interview Maarten Broos

 

Vertel eens iets over jezelf (wie ben je, waar werk je)!
Ik ben Maarten Broos, teamleider bij Heijmans Infra regio zuidwest in Dordrecht. Wij bestierende Zuidwest hoek van Nederland, dit pakken wij als regionaal werk aan.

Ik pak veel verbeterpunten en thema’s aan binnen de organisatie. Digitalisering is er daar één van (met nog 7 andere onderwerpen).
Ik vind het erg leuk om samen in de markt met partijen gezicht te geven aan zaken: gewoon doen en tussentijds bijstellen. Er wordt soms nog te veel gepraat en te weinig gedaan als je het mij vraagt.

Ik ben 50 jaar, getrouwd, 2 kinderen, woonachtig in Oudenbosch en werk nu 30 jaar bij Heijmans. Ik krijg energie van veranderingen en vernieuwingen, daarom ben ik ook vaak kartrekker binnen projecten.

Wat vind jij het leukste aan werken in de GWW sector?
Het is dynamisch, van kleine tot grote projecten, het samenwerken met veel stakeholders, wij mogen hét maken. Alle facetten komen bij elkaar in de sector en hiermee dragen wij bij aan een betere leefomgeving en wereld. Wij bouwen aan een gezonde leefomgeving.

Van oudsher is de bouw erg traditioneel, de branche is aan het vergrijzen, er komt weinig aanwas van school af. Ik zie het als mijn taak om jonge en nieuwe mensen te begeleiden en coachen.

Hoe kom je eigenlijk aan nieuw personeel in deze tijden?
Ik ben coach van  jonge trainees in de regio Zuidwest. Ik neem mijn 30 jaar ervaring daar in mee en probeer hen een brede kijk op de branche te geven. Het is onze taak om actief scholen op te zoeken, daar zet ik mij voor in. Zodat studenten daar vervolgens 4 jaar lang plezier van hebben! Ik ben een lange termijn denker, kijk altijd naar toekomstperspectief.

Ik zie nieuw enthousiasme in jonge mensen. Er is een kloof tussen de huidige generatie en de jonge generatie. Er is nog geen brug gebouwd. Persoonlijke begeleiding en ruimte voor nieuwe inzichten is hierin belangrijk. We moeten met elkaar een creatieve mindset stimuleren. Er komen vaak mooie ideeën uit als je de vrijheid maar geeft.

Durf! Durf te omarmen, durf open te staan voor verandering.

Hoe kijk jij naar digitalisering?
Dit is niet weg te denken. Sommige vakgenoten pakken letterlijk nog overal penen papier bij. Maar mijn motto is: ga het anders doen dan je gewend bent. Als het niet 100% getoetst of bewezen is gaat men vaak niet overstag. Maar ik ben er juist van overtuigd dat het efficiency oplevert. Het kost energie om die transitie te maken. Maar het niet proberen is geen excuus. We hebben automatisering, digitalisering en robotisering keihard nodig vanwege het tekort aan mensen in onze branche. Begin met kleine stapjes!

Hoe ga je die verandering dan teweeg brengen?
Gewoon doen, niet meer teveel nadenken. Andere dingen dichtzetten, geen keus meer geven. We moeten door de transitie heen. Positief kritisch zijn met elkaar en de negatieve spiraal verbreken. Ik stel voor om collega’s onderling aan elkaar te knopen. En ik zeg niet dat het makkelijk is. We moeten leren van wat we hebben gedaan.Er kan niks fout gaan!

Wat heeft Digicampus jou gebracht?
Ik had als onderwerp het voorkomen van schade aan kabels en leidingen en specifiek het digitaliseren hier van. Het duurde even voordat er vastigheid was binnen de groepjes. Maar nu is er een kerngroep met een goede mix tussen aannemerij en bevoegd gezag. Het proces hieromheen is goed gefaciliteerd. Van breed naar fijn, klein maken en dan implementeren.

Heb je tips voor een volgende bijeenkomst?
Voorgaande bijeenkomsten hebben we veel tijd besteed om nieuwe mensen uit teleggen wat er vorige keren besproken is. Dit is zonde geweest van de tijd. Het is goed dat er nieuwe mensen aansluiten, maar we moeten wel bewaken dat we een kern behouden. Dit zie ik als een aandachtspunt voor de volgende keer.

Welke oproep wil je doen of boodschap zou je je collega’s en partners mee willen geven?
Doen, durf, en wees niet bang voor wat er mis kan gaan. Stop met de excuses. Zaken veranderen is mens vreemd. We zijn van nature schapen en lopen graag in een kudde mee.Maar je hebt ook zwarte schapen nodig! Een beetje eigenwijsheid mag en is juist goed. We hebben positief kritische mensen nodig in ons vak. Laten we met elkaar vooruit gaan, niet in het oude blijven hangen.

Waar ben je het meest trots op?
Op mijn waterbouwkundige dijkwerken uit de jaren 90. Toen was er al aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit voor de waterwereld. Ik vind het mooi om te zien hoe Heijmans dit op de kaart zet met duidelijke ambities: het creëren vaneen gezonde leefomgeving. Dit wordt ook echt gedragen, daar ben ik trots op. We moeten de wereld beter achterlaten dan hoe we het aantroffen.

Wat voorzie jij als grootste verandering de komende jaren?
Ik zal veel meer een opleider, begeleider en coach worden om anderen te enthousiasmeren. Ik ben erg blij dat ik deze kansen krijg binnen het bedrijf.

Voor wie in de GWW sector heb jij een vraag? En wat is dat?
Langs de A58richting Tilburg staat een boom van 200 jaar oud, middenin de rijbaan. Als stikstof nou zo erg is, dan zou deze boom toch al lang overleden zijn? Die boomstaat daar nog steeds, die bloeit en groeit goed. Ik vraag mij dan af wat de waarheid van het stikstof probleem is. Wie kan mij dit uitleggen? Hoe slecht is stikstof nou eigenlijk? En dan graag met een wetenschappelijke onderbouwing!

Met wie zou jij 1 dag willen ruilen? En waarom?
Met de boswachter! Ik vind de natuur prachtig, het ecologische systeem. Het lijkt mij leuk om met hem te ruilen. Lekker buiten een frisse neus halen en kijken hoe de schimmels groeien.

 

Full name
Job title, Company name