Oogstsessie DigiCampus GWW
🚀 Oogstsessie DigiCampus GWW 🚀
2,5 jaar samenwerken aan digitalisering
Op dinsdag 19 november kwamen zo'n 40 deelnemers van DigiCampus GWW bij elkaar om te ‘oogsten’ wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Jaap Kolk opende de bijeenkomst met een terugblik op de afgelopen 2,5jaar. Ruim 2 jaar geleden is DigiCampus GWW gestart om samen te werken aan gezamenlijke vraagstukken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers in de Grond-Weg en Waterbouw. Vraagstukken die op ons afkomen, zoals arbeidsmarkttekorten, verduurzaming, de omgevingswet, circulariteit en de wet kwaliteitsborgingvragen allen op slimmere, leukere en efficiëntere samenwerking.
Initiatiefnemers van DigiCampus GWW waren de Economic Board Zuid-Holland (subsidieverlener), Regio Ingenieurs (namensopdrachtgevers) en Stichting Rondom GWW (namens opdrachtnemers). Vanuit de Human Capital agenda van EBZ is de vraag neergelegd hoe de sector de stap naar slim en digitaal samenwerken gaat maken. Welke opleidings- en ontwikkelvraagstukken komen daarbij kijken? In 2 jaar tijd zijn we gegroeid van enkele enthousiaste initiatiefnemers naar ruim 30 organisaties en ruim 300deelnemers die in meer of mindere mate betrokken zijn bij DigiCampus GWW. Activiteiten die we hebben ondernomen zijn kennissessies, masterclasses en casusgroepen. Alles onder begeleiding en in nauwe samenwerking met een aantal koplopers die via de regie- of adviesgroep feedback en klankbord gaven: Ingenieursbureau Drechtsteden, Gemeente Rotterdam, Kuipers Infra, Van Dijk Maasland, Gebiedsmanagers, Hoogheemraadschap van Delfland, Building Changes en Make Day.
Casusgroepen
Aan de start van DigiCampus GWW zijn 18 casusgebieden benoemd: uitdagingen waar we de meerwaarde van een digitale en gezamenlijke oplossing zien. Vervolgens zijn er 5 casusgroepen aan de slag gegaan waren er drie casusgroepen die ieder een korte pitch hielden met waar ze afgelopen tijd mee bezig zijn geweest.
Gian Broers nam ons mee in het werk van de Casusgroep Datagedreven werken. In het afgelopen jaar ontwikkelde de groep een innovatieve demo waarin gegevens van een landmeetstok via een heel gemakkelijk formulierdirect in een GIS-omgeving worden gezet, en dat allemaal volgens de NLCS-structuur. Deelnemers konden tijdens de workshop live meekijken hoe dit inde praktijk werkt. De planning is om namens DigiCampus GWW op de InfraTech vakbeurs 2025 een volledige demo te laten zien.
Voor de Casusgroep AI in Actie gaf Peter Caesar een update. Deze groep, net van start, onderzoekt de impact van AI op aanbestedingsprocessen. Het eerste doel? De menselijke kant behouden terwijl we de kracht van AI benutten.
Michelle de Wijk en Sagar Hardwarsing presenteerde het werk van de Casusgroep Kabels en Leidingen. Deze hebben afgelopen anderhalf jaar toegewerkt naar een pilotproject waar er met een grondradar metingen zijn gedaan. Ze vergelijken de resultaten van de grondradar versus de traditionele aanpak met het graven van proefsleufen. Alhoewel de grondradarresultaten pas net binnen zijn, zien ze al enkele voordelen: de kosten waren bijvoorbeeld niet hoger dan de traditionele aanpak. Zo zien ze voor de toekomstmogelijkheden tot het integreren van de gevonden data met het Kadaster. Een belangrijke les uit de casusgroep tot nu toe: Samenwerking tussenopdrachtgevers en marktpartijen, GEWOON DOEN!
Keynotes
De keynote van Marcel Sukel, data- en digitaliseringsstrateeg bij Provincie Noord-Holland, was een hoogtepunt. Hij sprak over de uitdagingen en kansen van digitale transformatie en benadrukte dat ongemak een teken is van vooruitgang: “Ervaar je geen ongemak, dan ga je niet snel genoeg.” Hij moedigde deelnemers aan om verandering te omarmen, keuzes te maken en samenwerking te zoeken. Zijn belangrijkste advies? "Begin!"
Jim Ebbelaar, eigenaar van Seamless Agency en digital innovation adviseur bij PWN, inspireerde met zijn verhaal over de ontwikkeling van de H2O-hub, een online bestelplatform voor leidingmaterialen. Doorecht de eindgebruiker te betrekken bij het ontwerpproces en gebruik te maken van korte designsprints met de eindgebruiker konden ze in korte tijd toewerken naar een vernieuwd bestelproces. Jim’s boodschap aan de deelnemers: “Begin klein, denk groot.”
Workshops: Samenwerken aan de Toekomst
De workshops boden deelnemers de kans om actief mee te denken en feedback te geven:
· Casusgroep data-gedreven werken: De demo met de landmeetstok werd getest, met enthousiaste reacties over de eenvoud en digitale mogelijkheden. Er werden verschillende projecten benoemd waar de casusgroep het prototype kan testen inde praktijk.
· AI in Actie: Een brainstorm over kansen en risico’s van AI inaanbestedingen benadrukte het belang van de menselijke factor en het opzettenvan een pilot.
· Business IT Scan GWW: Deelnemers verkenden hoe hun organisatie stappen kan zetten in digitale transformatie door het invullen van de Sneak Preview van de BusinessITscan®.Er werd gesproken over wat digitale transformatie nou is? En wat maakt dat zo lastig in je eigen organisatie? En tot slot, hoe neem je collega's mee in diestappen? Je kan de sneakpreview ook zelf invullen voor jouw eigen organisatie!
· Digitale samenwerking in het contract: hier werd verkend hoe digitaliserin geen plek kan krijgen in de contracten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, bijv. in de vorm van een standaard digitaliseringsparagraaf.
Een Blik op de Toekomst
De sessie sloot af meteen vooruitblik op de plannen voor 2025, met als rode draad de samenwerking, het netwerk en casusgroepen met slagkracht.
De casusgroepenvormen de kern van DigiCampus GWW. Hier vindt de verandering plaats, maar zoals ook uit de feedback van deelnemers blijkt, ontbreekt het soms aan slagkracht om écht snelheid te maken. De ambitie? Sneller resultaten boeken door meer te doen, te experimenteren, en met lef te durven falen én slagen.
Wil jij ook bijdragen aan de digitale toekomst van de GWW-sector? Sluit je dan aan bij Koplopers community! Doe de Digicheck en ontdek wat DigiCampus GWW jou kan bieden. Samen maken we het aanbod voor DigiCampus nog beter! 💡